Aquesta guia pretén mostrar tots els passos a seguir per a la realització correcta d’un estudi enfront la caiguda de blocs rocosos, de forma teòrica i planera, sense entrar en discussions ni en criteris científics els quals moltes vegades, almenys en molts dels congressos als que hem assistit, són molt complicats d’entendre i de portar a la pràctica.
La intenció és crear una guia, senzilla, però que acompleixi amb tots els requisits que estableix la norma austríaca ONR24810 “Protecció contra els despreniments rocosos - terminologia i definicions, efectes, càlcul d'estructures, inspecció i manteniment”, redactada per la WLV austríaca l’any 2013, i refeta l’any 2017.
No s’entra a avaluar diferents metodologies d’estudi, doncs cadascú sembla que ha desenvolupat la seva pròpia; no obstant, i des del punt de vista més tècnic i jurídic, creiem que val la pena adaptar totes les metodologies actuals a la norma ONR24810.
Al no haver-hi un consens internacional sobre com realitzar el dimensionament de les proteccions enfront la caiguda de blocs rocosos, les autoritats austríaques van redactar la norma ONR24810, la qual estableix tots els passos per a un correcte dimensionament de les estructures de protecció. Al no haver-hi cap altra normativa a nivell europeu o internacional, aquesta normativa és vigent, per transposició, a tots els estats membres de la UE, i s’aplica, a més a més, en varis països de l’Amèrica Llatina.
El 2016 es va redactar, a Nova Zelanda, una guia sobre el disseny de proteccions passives enfront les caigudes de blocs rocosos “Rockfall: Design considerations for passive protection structures” la qual es regia fonamentalment per les especificacions d ela ONR24810, a més de ser també objecte de publicitat per algunes de les empreses fabricants de barreres dinàmiques.
Així doncs, aquesta guia us portarà, pas a pas, i de la forma més amena possible, a la realització d’estudis de caiguda de blocs rocosos, per tal de poder, al final, determinar quin sistema de protecció és el realment necessari en cada cas. En cap cas vol ser un document de caire científic, sinó tot al contrari, pràctic.